Wat is een uitzendbeding? | Wij zetten voor je op een rij wat een uitzendbeding betekent.

Uitzendbeding

Publicatiedatum 5 april 2023
Wijzigingsdatum 27 november 2023

Als je bij een uitzendbureau zoals die van ons wordt uitgezonden, heb je net wat andere rechten en plichten dan wanneer je vast in dienst bent bij een bedrijf. Vandaar dat wij laagdrempelige artikelen in onze kennisbank hebben om je te informeren over jouw rechten en plichten. Hieronder kun je lezen wat een uitzendbeding is. Naast het uitzendbeding, hebben we ook artikelen over de ET-regeling of een Inlenersbeloning. Lees snel verder om meer te weten over het uitzendbeding!

Uitzendbeding betekenis

Een uitzendbeding kan in een uitzendovereenkomst worden opgenomen. Dat zorgt ervoor dat de arbeidsovereenkomst tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau automatisch eindigt wanneer de inlener, waar de uitzendkracht tewerkgesteld is, de opdracht beëindigt of de uitzendkracht terugstuurt naar het uitzendbureau. Dit betekent dat de uitzendkracht geen recht heeft op loon of werk wanneer er geen opdracht meer is bij de inlener.

Een uitzendbeding geldt alleen in de eerste fase van het cao. In fase A van de ABU cao en in fase 1 en 2 van de NBBU cao heb je een uitzendbeding. In de latere fases is een uitzendbeding niet toegestaan. Dit betekent dat de inlener van de uitzendkracht en de uitzendkracht zelf vrij snel van de samenwerking af kunnen.

Looptijd uitzendbeding

Als je werkt voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU, duurt een uitzendbeding per 2 januari 2023 maximaal een jaar. Nadat je een jaar hebt gewerkt, geldt het uitzendbeding niet meer en stopt je contract dus niet zodra er geen werk meer voor je is.

Ziekte

Als je nog een contract met uitzendbeding hebt en je wordt ziek, is de werkgever je geen ziekengeld verschuldigd omdat er (tijdelijk, gedurende de ziekte) geen dienstverband meer is. Dat betekent niet dat je helemaal geen ziekengeld zou krijgen, na 1 of 2 wachtdagen heb je recht op een Ziektewetuitkering. Uitzendkrachten met een contract zonder uitzendbeding hebben bij ziekte vanaf de 2e ziektedag recht op loondoorbetaling.

Uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding

Je kunt ook een uitzendovereenkomst hebben zonder uitzendbeding. Dan blijf je als uitzendkracht in dienst, zelfs als de inlener de samenwerking beëindigd heeft. In dit geval zal het bestaande werk ophouden maar krijg je als uitzendkracht wel je loon doorbetaald (ook bij ziekte) totdat de uitzendorganisatie weer passend werk voor je heeft gevonden.

Ook werken bij No Brothers?

Wij hebben een uitgebreid aanbod aan vacatures door heel Nederland. Weet jij nog niet precies of één van onze banen bij je past? Dan kun je op onze Welke baan past bij mij pagina bekijken of jouw nieuwe carrière bij ons van start gaat.

Redenen waarom via ons werken een goed idee is:
✅ Stipte uitbetaling salaris
✅ Vast contactpersoon
✅ Pensioenopbouw volgens StiPP-regeling
✅ Door ons erkende werkgevers
✅ Mogelijkheid om certificaten/opleidingen te volgen op onze kosten