Slecht behandelen arbeidsmigranten wordt strafbaar

Publicatiedatum 28 februari 2023
Wijzigingsdatum 16 januari 2024

Arbeidsmigranten worden in Nederland te vaak uitgebuit. Daarom wordt er momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel dat het slecht behandelen van arbeidsmigranten strafbaar maakt. Het voorstel is opgesteld om de rechten van arbeidsmigranten te beschermen.

Misstanden in de uitzendbranche

Het wetsvoorstel richt zich met name op de misstanden in de uitzendbranche, waar arbeidsmigranten vaak onder slechte omstandigheden werken, slecht worden betaald en te lange dagen maken. Zo komt het regelmatig voor dat arbeidsmigranten worden ondergebracht in overvolle en onveilige woonruimtes en dat ze lange werkdagen moeten maken zonder dat daar een eerlijk loon tegenover staat.

Werken met arbeidsmigranten

No Brothers werkt ook veel met arbeidsmigranten. Echter op een hele andere manier dan als de bovengenoemde misstanden. Alle certificeringen die nodig zijn op het gebied van uitzenden zijn aanwezig. Zo staat No Brothers in het SNF-register, de instantie die ondernemingen aan de norm van huisvesting van arbeidsmigranten houdt. Tevens heeft No Brothers het VCU-certificaat, wat aantoont dat een uitzendorganisatie veilig en gezond werken belangrijk vindt. Tot slot staan de overeenkomsten tussen belanghebbenden en No Brothers vastgelegd in NEN-normen.

Naast deze certificaten bieden wij bij No Brothers begeleiding van aanmelding tot plaatsing bij een functie via persoonlijke jobcoaches die jouw moedertaal spreken. Ook levert No Brothers betaalbare huisvesting aan arbeidsmigranten die via No Brothers in Nederland komen werken. Kijk op de pagina’s werken in Nederland en wonen in Nederland voor meer informatie hierover.

Beschermen van arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten hebben recht op goede arbeidsomstandigheden, een eerlijk loon en veilige huisvesting. Het strafbaar stellen van misstanden moet ervoor zorgen dat werkgevers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en dat de rechten van arbeidsmigranten beter worden beschermd.

Wanneer het wetsvoorstel in werking zal treden is nog niet bekend, maar het is een belangrijke stap in de richting van een eerlijker en rechtvaardiger behandeling van arbeidsmigranten in Nederland, waar wij als No Brothers volledig achter staan.

Werken via No Brothers

Bent u als werkgever op zoek naar een betrouwbare partner met jarenlange ervaring met het uitzenden van arbeidsmigranten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 085-4855415 of vul het onderstaande contactformulier in!