Aantal ZZP'ers in Nederland blijft stijgen

Publicatiedatum 3 maart 2023
Wijzigingsdatum 16 januari 2024

Zzp of loondienst? Steeds meer mensen in Nederland stellen zichzelf deze vraag. In dit artikel wordt de groeiende trend van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) toegelicht. Deze trend is al enkele jaren aan de gang en lijkt voorlopig nog niet te stoppen. In 2022 steeg het aantal zzp’ers in Nederland met 127.000 ten opzichte van het jaar ervoor naar in totaal 1,2 miljoen in 2022.

Laagdrempeligheid

Tegenwoordig is het relatief makkelijk en laagdrempelig om zzp’er te worden en een eigen bedrijf te starten. Online is er veel informatie te vinden over hoe je dit op een juiste manier doet. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om online je diensten aan te kunnen bieden. Ook is er tegenwoordig veel hulp verkrijgbaar voor het verwerken van administratie en het doen van belastingaangifte.

Geld

De belangrijkste reden om zzp’er te worden is dat er meer te verdienen valt. Als zzp’er bepaal je namelijk je eigen werktijden, maar dus ook je eigen uurtarief. Omdat je je eigen opdrachten binnen haalt, kan je met de client persoonlijke afspraken maken over betalingen. Hierdoor verdien je dus meer dan wanneer je bij een werkgever onder loondienst staat.

Vrijheid in je werk

Een andere reden is dat steeds meer mensen op zoek zijn naar meer flexibiliteit en vrijheid op hun werk. Als zzp'er kun je je eigen uren bepalen en je eigen opdrachtgevers kiezen. Hierdoor heb je meer controle over de uit te voeren werkzaamheden en kun je het werk beter afstemmen op je persoonlijke wensen en behoeften.

Krapte op de arbeidsmarkt

De stijgende hoeveelheid zzp’ers is een logisch gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Werknemers zien dat hun onderhandelingspositie is verbeterd, waardoor ze de stap naar zelfstandig ondernemen aandurven. Hierdoor kunnen ze een hoger inkomen krijgen.

Volgen van je passie

Voor veel mensen is werken als zzp’ers ook een mogelijkheid om hun passie te gaan volgen. Veel zzp’ers zijn gespecialiseerd in een specifiek vakgebied of hebben een bepaalde passie die ze graag willen uitdragen. Als zzp'er hebben ze de vrijheid om zich volledig te richten op deze passie en hier hun werk van te maken.

Nadelen zzp'er worden

Hoewel het werken als zzp'er veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar zzp'ers rekening mee moeten houden. Zo hebben zzp'ers bijvoorbeeld geen vast inkomen en moeten ze zelf zorgen voor hun eigen pensioen en verzekeringen. Ook kan het soms lastig zijn om genoeg opdrachten te vinden en om voldoende inkomen te genereren. Tot slot is het voor zzp’ers belangrijk om te erkennen dat hun kosten soms hoog op kunnen lopen. Zo zijn ze verantwoordelijk voor bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen, huisvesting en energie. Daarnaast moeten ze de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen, vakantiedagen en vakantiegeld in hun uurtarieven verwerken.

Werken via No Brothers

Al met al is de groeiende hoeveelheid zzp'ers in Nederland een interessante trend die laat zien dat steeds meer mensen kiezen voor een eigen bedrijf en meer flexibiliteit en vrijheid in hun werk. Bij No Brothers hebben wij een uitgebreid netwerk met daarin de leukste bedrijven, die doorlopend op zoek zijn naar de meest gemotiveerde mensen voor banen in loondienst en zzp’ers. Wil jij dat wij je gaan helpen, of twijfel je nog en wil je een geheel vrijblijvend advies hebben van een van onze consultants? Laat dan via onderstaand contactformulier vandaag nog je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.