Zzp of loondienst? | Wij geven je alle informatie die je nodig hebt om een goede beslissing te maken

Zzp of loondienst?

Publicatiedatum 9 december 2022
Wijzigingsdatum 14 februari 2024

De zzp of loondienst vraag wordt vaak aan onze consultants gesteld. Ben je als zzp’er beter af dan iemand in loondienst? Die vraag is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden en het antwoord zal per persoon en situatie dan ook verschillend zijn. Bedenk in ieder geval voordat je besluit om zzp’er te worden dat er zeker ook nadelen kleven aan het zzp-schap. Dat geldt in het algemeen voor zzp’ers, maar in de Bouw, Meubel- en Timmerindustrie, Schilder & Onderhoud en de Techniek misschien nog wel iets meer. Lees in dit artikel waarom!

Ben jij geschikt om zzp’er te zijn?

De vraag die jij jezelf moet stellen, voordat je kiest tussen zzp of loondienst is: Beschik jij over de juiste vaardigheden en ben jij geschikt om de verantwoordelijkheden te kunnen dragen die komen kijken bij het zijn van zzp’er? Misschien is kleine baas (zzp’er) zijn wel helemaal niet veel beter dan het zijn van een grote knecht (loondienst)? Onderaan de streep zal een gemiddeld verdienende zzp’er netto niet veel meer verdienen dan een werknemer in loondienst. Het hogere uurtarief dat een gemiddeld verdienende zzp’er opstrijkt, weegt in onze ogen absoluut niet op tegen de zekerheden die je als werknemer in loondienst geniet en die je als zzp’er misloopt. Maar het zzp-schap moet ook bij je manier van werken en je persoonlijkheid passen. Hieronder delen wij een lijst met eigenschappen waar je als zzp’er over zou moeten beschikken, om de kans tot succes te vergroten.

  • Ik heb discipline
  • Ik kan goed en overzichtelijke doelen stellen
  • Ik wil resultaatgericht werken
  • Ik kan heel goed met geld omgaan
  • Ik kan onderhandelen
  • Zelfstandig werken vind ik fijn
  • Ik ben een kei in plannen
  • Ik kan in drukke tijden goed het overzicht bewaren
  • Ik heb zakelijk inzicht
  • Ik ben een echte doorzetter
  • Ik ben communicatief sterk
  • Ik kan goed voor mezelf opkomen
  • Ik kan mijn tijd goed indelen
  • Ik kan goed prioriteiten stellen
  • Ik heb een solide thuisbasis
  • Ik zie kritiek als opbouwende feedback
  • Ik ben leergierig
Zzp ja of nee? | Lees hier de voordelen en de nadelen van zzp

Voor- en nadelen

Natuurlijk willen wij niet alle zzp’ers over één kam scheren en wat de één als een nadeel ziet, dat vindt de ander juist leuk of ziet het als een uitdaging. In het bovenstaande zzp of loondienst voor- en nadelen overzicht, zijn wij uitgegaan van geluiden uit de markt die wij horen van verschillende type zzp’ers. Wij staan al jaren in nauw contact met zzp’ers en weten wat hun positieve en negatieve ervaringen zijn.

Zoals je in het overzicht kunt zien, staan er meer nadelen dan voordelen. Toch wint het zzp-schap aan populariteit de laatste jaren. Het is een trend waar wij ons licht op willen laten schijnen, omdat wij merken dat men zich vaak blind staart op enkel de voordelen. Ook willen wij stil staan bij de vraag of deze voordelen wel opwegen tegen de nadelen en tegen zekerheden en veiligheden van werken in loondienst? Voordat jij een keuze maakt, vragen wij je om eerst echt goed na te denken wat het best bij jouw persoon past. Zzp’er zijn is namelijk veel meer dan alleen een hoog uurtarief opstrijken. Hieronder zoomen wij ook nog even in op een aantal punten die zzp’ers vaak minder leuk vinden aan het werken als zzp'er.

Werk regelen en hoge verantwoordelijkheid

Als je in loondienst bent, dan geeft je werkgever aan wat je waar moet gaan doen, binnen welk tijdsbestek en voor welke prijs. Echter moet je als zzp’er zelf de opdrachten binnen gaan halen. Voorafgaand aan een definitieve opdracht moet je de opdracht gaan opnemen en uiteindelijk gaan aannemen. Bij het opnemen van het werk moet je zelf goed kunnen inschatten wat er gedaan moet worden en welke werkzaamheden daar voor verricht moeten gaan worden. Je moet dus ook goed ter plekke al een inschatting calculatie kunnen maken, een definitieve offerte uit kunnen brengen en de klant eventueel van professioneel advies kunnen voorzien. Jij bent het gezicht van het bedrijf en je kunt je niet verstoppen achter een werkgever. Niet voor het regelen van werk, niet voor het te woord staan van de klant bij klachten en niet om ervoor te zorgen dat klanten facturen op tijd en volledig betalen.

Administratie

Een zzp’er heeft veel administratief werk te doen. Zeker als je veel verschillende opdrachtgevers hebt, dan is het opmaken en versturen van offertes en facturen veel werk. En wat te denken van het doen van een (veel uitgebreidere) belastingaangifte, dan iemand in loondienst. Wanneer de opdrachten toenemen, zal dit veel tijd in beslag nemen. Een boekhouder inhuren kan een optie zijn, maar houdt er dan wel rekening mee dat dit een aardig prijskaartje met zich meebrengt. En wat als de klant de facturen niet of niet op tijd betaald? Er is geen debiteuren afdeling die hier achteraan gaat voor je. Je zult dit zelf moeten doen en dat kan soms heel tijdrovend en vermoeiend zijn.

Belastingdienst

Je moet dus zelf zorgdragen voor een correcte aangifte en afdracht aan de belastingdienst. Dit geld moet je wel achter de hand hebben als de belastingdienst langs komt. Gedurende het jaar moet je het opzij gezet hebben, anders kun je behoorlijk in de knoei komen. Daarom is het heel belangrijk om als zzp’er goed met geld om te kunnen gaan. Wij hebben al heel veel praktijkvoorbeelden voorbij zien komen van zzp’ers die in de financiële problemen zijn gekomen doordat ze de af te dragen belastingen niet op orde hadden.

Omzetbelasting en inkomstenbelasting

Een slimme zzp’er zet een groot gedeelte van dat hoge uurloon dat hij of zij verdient opzij voor de belastingdienst. Daar krijg je namelijk mee te maken in de vorm van omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Zet in ieder geval de btw van 21 of 9% opzij, want dat is sowieso grotendeels voor de belastingdienst. Wat de inkomstenbelasting betreft, over de eerste €20.000 betaal je minder dan over het inkomen boven de €20.000. Om safe te spelen en geen kopzorgen te hebben door aanslagen van de belastingdienst is het raadzaam om zo’n 33% van je inkomen te reserveren voor de inkomstenbelasting.

Financiële onzekerheid

Als werknemer in loondienst geniet je veel financiële zekerheden. Als zzp’er niet. Het verschil tussen werknemers in loondienst en zzp’ers is erg groot als je kijkt naar bijvoorbeeld verzekeringen en voorzieningen. Een zzp’er...

  • bouwt niet automatisch een pensioen op
  • krijgt niet doorbetaald als hij/zij ziek is
  • krijgt geen vakantiegeld
  • wordt niet doorbetaald tijdens de vakantie
  • heeft geen recht op een werkloosheidsuitkering

Al deze fianciële zekerheden vallen weg als je zzp’er bent. Dus word je ziek, oud of werkloos, dan moet je dat zelf maar zien op te vangen. Dat vergt heel wat van je. Alleen voor je pensioensopbouw moet je als zzp’er al zo’n 15% van je inkomen opzij zetten.

ZZP of loondienst als schilder | Wij geven je alle informatie die je nodig hebt om een goede beslissing te maken.

Buffers

Kun jij goed geld opzij zetten? Dan is er niks aan de hand. Heb je hier moeite mee, dan heb je als zzp’er een serieus probleem. Buffers zijn als ZZP’er essentieel, omdat je..

  • nooit 100% zeker bent van werk en dus ook niet van een (vast) inkomen, zoals je dat in loondienst wel hebt.
  • geen werkloosheidsuitkering krijgt als zzp’er als je geen werk hebt.
  • vakantiedagen niet betaald worden.
  • ziektedagen niet betaald worden.
  • de dagen die je nodig hebt voor scholing en/of cursussen voor eigen rekening komen.
  • op de dagen dat je scholing en/of cursussen volgt je niets verdiend.

Vervoer en materiaal

Naast de (grond)stoffen die je nodig hebt om je werk uit te voeren (denk aan lijm, verf, hout, ijzer, benzine, etc) moet je als zzp’er ook al je materialen en vervoersmiddelen zelf bekostigen en vervoeren. Denk aan gereedschap en een auto bijvoorbeeld. Heb je pech met je bedrijfsauto dan draai je zelf op voor de reparatiekosten, begeeft je schuurmachine of schroeftol het, dan draai je zelf op voor de reparatiekosten, of in het ergste geval voor de kosten van de aanschaf van een nieuwe. Werk je in loondienst, dan draait de baas op voor dat soort kosten.

Opslagruimte, kantoor en/of werkplaats

Vaak heeft een zzp’er ook een eigen opslagruimte, kantoor en/of werkplaats nodig. Dit kun je allemaal in je eigen woning doen (als deze zich daarvoor leent). Echter werkt het fijner als je dit allemaal gescheiden houdt. Heb je hier als zzp’er niet de mogelijkheden voor, dan doe je de administratie op je laptop aan de keukentafel of in een kantoortje aan huis, sla je al je gereedschap, materialen en spullen op in je schuur waar dan verder niks meer bij kan en maak je ergens in huis of in je tuin ook nog ruimte voor een werkplaats.

Bedrijfsrisico

Als oplossing zie je vaak dat zzp’ers een groot deel van hun spullen opslaan in hun auto of op hun aanhanger, waarbij men het risico loopt dat er wordt ingebroken en je alles kwijt bent. Als zzp’er loop je meer bedrijfsrisico’s. Denk hierbij aan brand, gestolen gereedschap of zelfs een claim tegen jouw bedrijf. Een zzp’er moet hier allemaal op voorbereid zijn en goed tegen verzekerd zijn (hoge kosten). Werk je in loondienst, dan hoef jij je over dit alles geen zorgen te maken en regelt de werkgever dit allemaal.

Op jezelf aangewezen

Als je zelfstandig zonder personeel opereert en je geen vaste zzp’er hebt waar je opdrachten mee uitvoert, dan ben je vaak op jezelf aangewezen en daar moet je tegen kunnen. Je hebt dan geen collega’s om je heen waar je mee kunt socializen en voor het opbouwen van bijvoorbeeld een steiger of het sjouwen van zwaar materiaal of gereedschap ben je ook op jezelf aangewezen. Zowel lichamelijk als geestelijk kan dit zwaar zijn.

Netwerk

Ook voor werk waarvoor je afhankelijk bent van andere vakmannen moet je een vangnet hebben, want het kan niet zo zijn dat jouw werk stilligt omdat je aan het wachten bent tot een andere vakman bepaald werk uitvoert wat jij niet kan. Het is daarom verstandig om bij jezelf na te gaan of je over een kwalitatief goed netwerk van vakmannen beschikt die snel ter plekke zijn als je ze nodig hebt, dit is echt essentieel bij werkzaamheden in de Bouw, Meubel- en Timmerindustrie, Schilder & Onderhoud en de Techniek.

Zzp'er zijn in de bouw (schilder, timmerman, etc) is een veel voorkomende vorm.

Van zzp naar loondienst

Ben jij zzp’er en zie jij het merendeel van de bovengenoemde punten niet als “uitdagingen” maar eerder als nadelen? Herken jij jezelf niet in de bovenstaande punten waarover je dient te beschikken om de kans te vergroten om een succesvolle zzp’er te zijn? Dan ben jij misschien wel een zzp’er, die eigenlijk liever in loondienst werkt? Of misschien wil je wel om een andere reden het zzp wereldje verlaten? Mocht je dit willen, laat ons je dan helpen. Benieuwd naar wat voor vacatures wij zoal te bieden hebben? Voor branche specifieke voorbeelden kun je een kijkje nemen op een van de vacaturesites om een goed beeld te krijgen van onze schilder vacatures, timmerman vacatures en gawalo vacatures. Mocht je op zoek zijn naar geheel iets anders, kijk dan eens bij al onze vacatures.

Mogelijkheden voor zzp of loondienst

Wij hebben een uitgebreid netwerk met daarin de leukste bedrijven, die doorlopend op zoek zijn naar de meest gemotiveerde mensen. Wil jij dat wij je gaan helpen, of twijfel je nog en wil je eerst eens een van onze consultants spreken? Laat dan via onderstaand contactformulier vandaag nog je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Contactformulier