Verschil detacheren en uitzenden | Wij leggen het verschil tussen detacheren en uitzenden haarfijn aan je uit.

Verschil detacheren en uitzenden

Publicatiedatum 9 december 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2023

Uitzenden, detacheren, werving en selectie, payroll, zzp en loondienst medewerkers. Dit is zomaar een greep uit een aantal begrippen die je tegenkomt als je op zoek bent naar een baan. Niet voor iedereen zijn deze termen gesneden koek. Daarom nemen wij je in dit artikel mee om e.e.a. te verduidelijken. Een veelvoorkomende vraag aan onze consultants is "Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?". Een hele logische vraag natuurlijk, want het woord detacheren is al een lastig woord, dat niet tot de verbeelding spreekt en wat dan het verschil is met uitzenden al helemaal niet.

Toch worden deze termen vaak door elkaar gehaald. Er zit ook veel overlap tussen deze twee vormen van flexibele arbeid. Want daar komt het eigenlijk op neer. Uitzendkrachten en gedetacheerde werknemers zorgen ervoor dat een werkgever tijdelijk extra personeel in kan zetten (heel flexibel dus). Maar wat nou precies het verschil is tussen uitzenden en detacheren? Wij nemen je op deze pagina mee en leggen het je haarfijn uit!

Uitzenden betekenis

Uitzenden is een vorm van dienstverlening waarbij werknemers aan een bedrijf ter beschikking worden gesteld door een uitzendorganisatie. Formeel gezien is het bedrijf waarvoor de werknemer werk verricht niet de werkgever. De werkgever is de uitzendorganisatie. Het bedrijf waarvoor de uitzendkracht werkt, geeft sturing en leiding aan de uitzendkracht, echter ligt al het administratieve werk en ziekterisico bij de uitzendorganisatie. No Brothers is een voorbeeld  van een uitzendorganisatie. Wij hebben al duizenden werkzoekenden in diverse branches aan een baan geholpen, waarvan een heel groot deel via uitzendconstructies.

Waarom kiezen bedrijven voor uitzenden?

 • Risico beperken
  Veel bedrijven willen eerst graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Niet alleen op basis van een referentie, CV, motivatiebrief of een sollicitatiegesprek. Nee, ze willen vaak echt in levende lijve ondervinden of het een match is tussen organisatie en werknemer. Is deze werknemer ook echt de versterking die ze zoeken? Kan hij/zij ook echt wat er in het CV staat, of wat een referentie aangeeft? In dit soort situaties is uitzenden een ideale constructie om daar achter te komen.

 • Gemak
  Als bedrijven uitzendkrachten inhuren, zorgt dit ervoor dat het werk en zorgen bespaart op personeelsvlak, aangezien dit uit handen wordt gegeven. Wat ook uitbesteed wordt is de administratie en de begeleiding, aangezien dit geregeld wordt door de externe partij (het uitzendbureau). Het is voor de opdrachtgever ook fijn dat dingen als loonuitbetaling of loondoorbetaling bij ziekte en de afdracht van premies en heffingen allemaal geregeld worden door het uitzendbureau.

 • Flexibel
  Het is voor een bedrijf handig dat een uitzendkracht alleen ingezet kan worden wanneer het nodig is. Er wordt alleen betaald voor de gewerkte uren.
Verschil detacheren en uitzenden | Lees er alles over op deze pagina

Detacheren betekenis

Detacheren is een vorm van dienstverlening, waarbij een werknemer uitgeleend wordt aan een derde partij. De detacheringsorganisatie is in dit geval ook de werkgever. Bij detachering gaat het vaak om een vast contract met duidelijke afspraken en een opzegtermijn van één maand. Dit houdt ook in dat als de detacheerder geen opdracht heeft, er nog steeds doorbetaald moet worden. Bij detacheren gaat het voornamelijk om een lange arbeidsrelatie. Een detacheerder is vaak op zoek naar iemand waar ook echt een relatie mee opgebouwd kan worden. Gedetacheerden zijn vaak mensen die specialistische werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld in de IT en Finance sector.

Waarom kiezen bedrijven voor detacheren?

 • Zekerheid
  Samen met het bedrijf wordt er een bepaalde periode afgesproken. Hierdoor wordt een bedrijf niet verrast dat een medewerker opeens stopt. De gedetacheerde werknemer zit namelijk vast aan een contract met één opzegmaand als de gedetacheerde wilt stoppen.

 • Gemak
  Werknemers bij een bedrijf hebben niet altijd de tijd om een expert te werven. Het voordeel aan detacheren is dat een ander bedrijf tijd in het werven en selecteren van kandidaten steekt en zo de juiste gedetacheerde werknemer vindt. 

 • Ervaring
  Gedetacheerde werknemers brengen over het algemeen een garantie aan ervaring en professionaliteit. Dit is een voordeel voor bedrijven die in zee gaan met gedetacheerde werknemers. Ze hoeven een gedetacheerde maar beperkt in te werken, want die weten vaak al van de hoed en de rand.

 • Frisse blik
  Doordat gedetacheerden meestal al bij andere bedrijven hebben gewerkt, hebben ze inzichten gekregen in meerdere bedrijven. De werkwijze van een gedetacheerde zal ook niet altijd hetzelfde zijn, omdat elk bedrijf anders te werk gaat. Dit zorgt ervoor dat gedetacheerd personeel vaak met een frisse blik naar opdrachten kijken. De opdrachtgever verzamelt hierdoor kennis en ideeën waar ze op den duur of per direct al baat bij kunnen hebben.

Conclusie verschil detacheren en uitzenden

Wat geconcludeerd kan worden, is dat detacheren vaak een lange termijn relatie is tussen werkgever en werknemer en dat het bij uitzenden vaak om een korte(re) termijn relatie gaat. Bij detacheren gaat het veelal om meer specialistisch werk, terwijl het bij uitzenden vaak om wat meer algemener werk gaat. Bij detacheren is er vaak een vast contract met één maand opzegtermijn. Dus ook wanneer de opdrachtgever geen klus heeft, wordt er nog steeds doorbetaald. Ook bij ziekte wordt er doorbetaald. Dit is ook de reden waardoor detacheren duurder is dan het inhuren van uitzend personeel via een uitzendbureau. Bij uitzenden is er een contract met het uitzendbureau, als de opdrachtgever geen opdracht heeft, wordt er ook niet doorbetaald.

Infographic en contact

Zie hieronder een infographic waarin de verschillen nog eens duidelijk in één overzicht worden weergegeven. Mocht je nou graag met iemand van No Brothers in contact willen komen om meer uitleg te krijgen over detacheren en uitzenden of om hulp te krijgen bij het zoeken van een (nieuwe) baan? Gebruik dan het onderstaande contactformulier en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Conclusie Uitzenden en Detacheren | Lees hier de verschillen

Contactformulier