Opvolgend werkgeverschap, wat is dat? | Wij leggen je precies uit wat deze term betekent.

Opvolgend werkgeverschap

Publicatiedatum 3 februari 2023
Wijzigingsdatum 27 november 2023

Heb jij wel eens van de term opvolgend werkgeverschap gehoord, maar nooit geweten wat dat precies betekent? Of heb je het opgezocht, maar kwam je niet door die dorre ambtelijke teksten heen? Dan ben jij hier aan het goede adres! Opvolgend werkgeverschap is simpelweg wanneer een werknemer overgenomen wordt door een nieuwe werkgever, om min of meer dezelfde werkzaamheden uit te voeren als bij de vorige werkgever. De nieuwe werkgever heet dan de opvolgend werkgever. En in zo’n situatie krijgt de werknemer extra zekerheden, rechten en bescherming.

Wanneer krijg je te maken met opvolgend werkgeverschap?

Opvolgend werkgeverschap is relevant in o.a. situaties waarin…

  • jij eerst via een uitzendbureau werkte, maar nu een contract direct bij jouw opdrachtgever aangeboden krijgt

  • jouw opdracht doorgegeven wordt aan een nieuwe werkgever en jij daar in dienst komt

  • een doorstartend bedrijf na een faillissement weer de voormalige werknemers aanneemt

Wanneer spreek je nou van opvolgend werkgeverschap?

Aangezien opvolgend werkgeverschap nogal wat juridische gevolgen met zich meebrengt, is het van belang om precies te weten wanneer daar nou sprake van is. Zo moet er voldaan worden aan enkele voorwaarden:

  • Er is sprake van twee verschillende werkgevers. De twee werkgevers kunnen bij één groep of concern horen, maar dat hoeft niet.

  • De werknemer zal bij de nieuwe werkgever dezelfde werkzaamheden blijven uitvoeren als voorheen. De vereiste vaardigheden en verantwoordelijkheden van de nieuwe functie komen dus ongeveer overeen met die van de oude.

  • De overstap is geïnitieerd door de werkgever(s). Wanneer de werknemer zelf heeft besloten om een overstap te maken en zelf een nieuwe werkgever heeft gevonden om daar in een soortgelijke functie aan de slag te gaan, is er dus geen sprake van opvolgend werkgeverschap.

  • Tussen de start van de arbeidsovereenkomst met de nieuwe werkgever en de afsluiting van de oude zit minder dan zes maanden tijd. Is de periode langer dan zes maanden, dan gaat het om een nieuwe indiensttreding en is er geen sprake van opvolgend werkgeverschap.

Wat is opvolgend werkgeverschap? | Lees er alles over op deze pagina.

Wat maakt opvolgend werkgeverschap interessant?

Waarom is het eigenlijk belangrijk om te weten of er sprake van opvolgend werkgeverschap is? De eerdere dienstjaren en contracten tellen in dat geval namelijk mee bij de nieuwe werkgever. Dit is van invloed op de volgende zaken:

  • Proeftijd
    In het geval van opvolgend werkgeverschap mag er geen nieuwe proeftijd afgesproken worden. De werknemer heeft zich dan al bewezen in zijn vorige functie, of de nieuwe werkgever daar nou inzicht in heeft of niet. En aangezien er geen proeftijd is, is er ook geen proeftijdontslag mogelijk. De opvolgend werkgever moet dan de gewoonlijke ontslagprocedure van de UWV volgen.

  • Transitievergoeding
    Wil de opvolgend werkgever de werknemer ontslaan, dan moet die rekening houden met de gemaakte dienstjaren bij de oude werkgever. De telling van de dienstjaren wordt dan namelijk niet geannuleerd, maar blijft die doortikken. De ontslag-, ofwel, transitievergoeding zal daardoor hoger uitvallen: hoe langer iemand in dienst is, des te hoger het bedrag waar die recht op heeft.

  • Ketenregeling
    Bij opvolgend werkgeverschap tellen de eerdere contracten van de werknemer mee. Volgens de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) mag een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden binnen drie jaar; het volgende contract moet dan vast zijn. Dit kan betekenen dat de opvolgend werkgever dan opeens een vast contract aan de werknemer moet aanbieden.

  • Ragetlie-regel
    Wanneer een vaste werknemer ontslag neemt en binnen 6 maanden in dezelfde functie terugkeert bij dezelfde werknemer, is de Ragetlie-regel van toepassing. Indien de werknemer na de terugkeer een tijdelijk contract krijgt, dan eindigt het niet op de afgesproken datum, maar moet het worden opgezegd. De werkgever moet dan de ontslagroute van het UWV volgen, met alle vergoedingsgevolgen van dien.

  • Opzegtermijn
    Wanneer de werkgever een arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigt, moet die dat ruim van tevoren vermelden. De lengte van dit opzegtermijn hangt af van het aantal dienstjaren van de werknemer. Hoe langer er gewerkt is, des te langer het opzegtermijn. Als er sprake is van opvolgend werkgeverschap, dan tellen de dienstjaren bij de oude werkgever ook mee. Het opzegtermijn zal dan ook langer zijn.

Op zoek naar de volgende werkgever?

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en op zoek naar een volgende werkgever die bij je past? Zoek niet verder! Wij zijn hier om je te helpen de perfecte werkgever te vinden die past bij jouw vaardigheden, ambities en persoonlijkheid.

Of je nu op zoek bent naar een creatieve functie in de marketing, een uitdagende rol in de administratie of een fysieke functie in de bouw, wij hebben het allemaal. Kijk bij onze vacatures en vind de baan die écht bij jou past!

Weet je nog niet waar je carrière in wil maken? Neem dan een kijkje bij de volgende pagina en vind uit welke baan bij jou past!