Profielfoto maken | Wij geven je alle informatie die je nodig hebt om een goede profielfoto voor jouw cv te maken

Profielfoto maken? Zo doe je dat

Publicatiedatum 15 december 2022
Wijzigingsdatum 16 januari 2024

Een mooie cv in elkaar zetten, zodat jij een goede start maakt bij het solliciteren op een nieuwe baan is steeds belangrijker! Hierbij kun je ervoor kiezen om ook een mooie profielfoto op je cv te zetten. We geven je hier een aantal tips hoe je het beste zelf een professionele foto kunt maken, zodat jij een echt goede indruk kan achterlaten bij jouw potentiële werkgever.

Tips voor een professionele foto

  • Voor een goede hoek kun je een ‘normale’ foto met de camera naar voren (dus geen selfie stand) maken en dan een timer aanzetten. Die zet je op een paar seconden, zodat jij in die tijd de gewenste houding kan aannemen.
  • Denk vierkant. Veel platformen gebruiken een vierkante of ronde uitsnede van je foto. Dit is vaak een kleine foto, zoom dus zoveel mogelijk in op je gezicht.
  • Zorg voor een rustige achtergrond, anders leidt dit te veel af. Ga bijvoorbeeld voor een lege muur zitten of staan. Dit zodat er geen spullen in beeld staan die kunnen afleiden.
  • Draag formele, zakelijke kleding maar blijf dichtbij jezelf. Als je nooit een pak of stropdas draagt, waarom zou je dit dan wel op je foto zetten? Je wilt jouw ware ik laten zien! Probeer hierbij drukke motieven of strepen te vermijden: dit leidt ook vaak af.
  • Denk aan je houding: een rechte rug, je schouders naar achteren en je borst iets vooruit, zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt. Draai een beetje weg van de camera met je schouders, maar kijk met je ‘goede’ kant richting de camera.
  • Zet een glimlach op en kijk naar de lens. Je mond hoeft natuurlijk niet wagenwijd open te staan voor een goede glimlach op de foto. Het belangrijkste en meest oprechte is dat je lacht met je ogen.
  • Vraag kennissen/vrienden om feedback. Misschien hebben ze nog tips over wat jouw beste hoek is of jouw leukste manier van kijken! Of als je meerdere opties hebt qua foto’s, kunnen zij misschien aangeven waar jij echt als jouzelf en het meest charismatisch op overkomt.

Wel of niet een foto op je cv

Of je nu wel of beter geen foto kan gebruiken, is een veel gestelde vraag bij het maken van een cv. Sommige mensen vinden het onprofessioneel of onnodig, terwijl het voor anderen inmiddels een onmisbaar onderdeel is geworden op een cv. Het lijkt tegenwoordig wel wat normaler geworden om het wél te doen. Dit heeft mede te maken met dat het tegenwoordig erg makkelijk is om foto’s te vinden op internet: dus al zou je ervoor kiezen om géén foto op je cv te zetten, hoogstwaarschijnlijk is er wel een foto van jou online te vinden! Tenzij je bijvoorbeeld geen social media hebt of dit afgeschermd hebt.

Wat handig is van een foto op je cv is dat je dan zélf bepaalt welke foto de werkgever (als eerste) te zien krijgt. Maar jij kan natuurlijk helemaal zelf de afweging maken of je dit wel of niet op je cv wilt hebben. Recruiters zullen het in ieder geval niet direct van je verwachten of eisen.

Gebruik van jouw foto

Naast het gebruiken van de foto op je cv, kun je jouw professionele foto natuurlijk ook voor je Linkedin profiel gebruiken. Of wellicht voor je WhatsApp zakelijke telefoonnummer. Bedenk wat je met je foto wilt uitstralen naar andere (onbekende) mensen toe: jouw professionele foto wordt namelijk hét visitekaartje van jou naar de buitenwereld.

Op jouw andere social media kanalen kun je wat informelere foto’s van jezelf zetten. Hoogstwaarschijnlijk word je voorafgaand een sollicitatiegesprek of tijdens het sollicitatieproces nog gegoogeld. Zo kunnen de ‘kijkers’ een nog betere indruk van je krijgen, als er andere foto’s op je social media staan dan de profielfoto die al op je cv/Linkedin staat.

Neem contact met ons op

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier