Nieuwe baan | Wij geven je alle informatie met een stappenplan om jouw baan te vinden!

Op zoek naar een nieuwe baan?

Publicatiedatum 9 december 2022
Wijzigingsdatum 27 november 2023

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Wil je een volgende stap in je loopbaan nemen, ben je toe aan een nieuwe uitdaging of misschien wil je wel een carrièreswitch maken? We hopen je met dit stappenplan een stukje op weg te helpen naar vacatures die bij je passen om zo jouw (nieuwe) baan te vinden! Ben je benieuwd welke vacatures wij voor je beschikbaar hebben? Neem dan eens een kijkje bij alle No Brothers vacatures.

1. Voorbereiden op een nieuwe job

Voordat je begint met het maken van je cv, is het belangrijk dat je weet in welke richting je ongeveer wilt gaan zoeken betreft jouw nieuwe baan. Dit kun je doen door jezelf basisvragen te stellen als: waar ben ik goed in? Wat zou ik willen doen? En wat vind ik belangrijk in een baan?

Wat kan ik?
Maak een overzicht van jouw ervaring en van je talenten. Misschien denk je (nog) niet ergens in uit te springen maar heb je al wel ergens ervaring opgedaan. Denk hierbij aan schoolervaring, je opleiding of in je werkverleden. Neem daar ook in mee welke projecten of cursussen je hebt gedaan of klussen die je in je privétijd hebt opgepakt. Deze punten kun je ook allemaal in je cv opnemen: alle ervaring is mooi meegenomen!

Wat vind ik leuk?
Begin niet meteen met solliciteren op vacatures die aansluiten bij wat je al kan. Kijk vooral naar wat je nu echt leuk vindt om te doen! Vind je het interessant om met computers te werken? Wil je met je handen werken of juist ergens waarbij jij je hoofd veel gebruikt? Wil je een (eind)product zelf maken of werk je liever ergens op de achtergrond waar je zaken in goede banen moet leiden? Denk hierbij vooral aan werkzaamheden waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Wat vind ik belangrijk?
Het spreekt niet voor zich dat iedereen het salaris het belangrijkste vindt in een baan. Sommige werkzoekenden vinden flexibele werkuren, het hebben van veel of weinig verantwoordelijkheid, een fulltime of parttime baan, gezelligheid/gelijkheid, etc. op de werkvloer nog veel belangrijker! Dat is geheel persoonlijk en hier kun je goed op letten in vacatureteksten.

2. Waar vind ik een nieuwe baan?

Er zijn heel veel verschillende manieren om een job te vinden. We benoemen hieronder kort de belangrijkste kanalen om zo te beginnen met je zoektocht.

Vacaturesite/banensite
Je kan online diverse banensites opzoeken om daar de nieuwste vacatures te vinden. Denk hierbij aan websites als Indeed, de Nationale Vacaturebank, Werkzoeken.nl, etc. Daarnaast kun je een vacature zoekopdracht instellen met daarbij een e-mailnotificatie. Via de notificatie krijg je de nieuwste vacatures per e-mail toegestuurd. Wel zo makkelijk!

Uitzendbureaus
Je kan Googelen op verschillende uitzendbureaus om op hun website gericht naar vacatures te zoeken die je aanspreken. Ook kun jij je online inschrijven op de website en zo kunnen Intercedenten je telefonisch of per mail zelf actief benaderen. Daarnaast zijn er genoeg uitzendbureaus waar je op locatie binnen kan lopen. Dit werkt vaak erg positief: de Recruiters op kantoor hebben dan gelijk een beeld van wie en hoe je in het echt bent! Jij bent ten slotte je eigen visitekaartje. Op locatie kun je direct je werkwensen met de Recruiter doornemen en zij kunnen aan de slag om een leuke functie voor je te vinden. Ook ons uitzendbureau ont zorgt jou als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Ga naar onze werkwijze of naar die van onze andere uitzendlabels om te zien hoe wij te werk gaan.

Social media
Veel uitzendbureaus delen op hun social media hun nieuwste vacatures. Soms posten ze het hier nog sneller dan op de website of op de banensites. Zo ben je altijd up-to-date van de nieuwste functies! Ook wij plaatsen onze nieuwste vacatures op Instagram en Facebook. Daarnaast posten veel uitzendbureaus hun nieuwste vacatures op Facebook, Instagram en Linkedin als (betaalde) advertentie. Deze advertenties vind je dan op je eigen tijdlijn/feed tussen andere berichten. Het is vaak een gemakkelijke en snelle manier om ergens te solliciteren.

Open sollicitatie
Een open sollicitatie kan handig zijn als je al weet voor welk bedrijf je zou willen werken. Als hier (nog) geen functie openstaat, dan kun je een open sollicitatie sturen. Je geeft hierbij aan wat je wilt en kan en wie weet hebben ze dat wel op (korte/lange) termijn nodig bij dit bedrijf.

3. Een vacature zoeken

Maar welke zoekwoorden moet je nu precies gebruiken als je online aan het zoeken bent? Er zijn er zó veel! Begin in Google of op banensites/uitzendbureaus met zoeken op ‘vacature’ in combinatie met het beroep wat je zou willen uitoefenen. Als je hier nog niet helemaal over uit bent, kun je ook zoeken (of dit selecteren bij de zoekhulpmiddelen) op het opleidingsniveau wat je hebt, de regio waar je wilt werken, het aantal uren wat je wilt werken, de branche waar je terecht wilt komen, en ga zo maar door. Probeer je vooral niet te focussen op één specifieke zoekterm om zo sneller bij je ideale baan uit te komen.

4. Solliciteren op een nieuwe functie

En dan het belangrijkste: solliciteren! Zorg dat je een goed cv hebt, schrijf een aantrekkelijke sollicitatiebrief en bereid je voor op sollicitatiegesprekken. Op ons blog vind je artikelen die o.a. dieper ingaan op hoe je een cv maakt die er echt uitspringt, op welke manier je het beste kunt solliciteren en hoe je een kennismakingsgesprek voorbereidt.

Neem contact met ons op

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier