Roken op het werk: Taboe?
Met het begin van het nieuwe jaar zijn velen weer bezig met het maken van goede voornemens, vaak gericht op een gezondere levensstijl. Voor rokers betekent dit vaak de intentie om te stoppen met roken. De overheid spant zich eveneens in om stoppen met roken te bevorderen; vanaf 2024 is de accijns op sigaretten verhoogd en is het mogelijk om een 'stoppen-met-roken' cursus te volgen zonder dat dit ten koste gaat van je eigen risico. Op de werkvloer nemen veel rokers regelmatig rookpauzes, wat gemiddeld neerkomt op ongeveer 3 weken per jaar. Werkgevers zijn hier logischerwijs niet blij mee.
Mag je rookpauzes houden?
Er zijn geen cijfers van 2023, maar uit cijfers van het CBS van 2022 kwam uit dat ongeveer 18.8% van de bevolking nog rookte. Dat percentage is flink gedaald in de afgelopen jaren. Doordat mensen die roken ook rookpauzes pakken, blijft de vraag rondzingen “mag dit wel?”.
Het officiële antwoord is nee: rookpauzes mogen niet als betaalde tijd worden beschouwd, aangezien werknemers recht hebben op een halfuur pauze per dag, inclusief lunchpauze, wandeling of rookpauzes. Werkgevers zien dit echter vaak door de vingers, maar ook hier lijkt verandering op komst te zijn.
Zijn rookpauzes niet-collegiaal?
Naast het feit dat de werkgever ontevreden is over de tijd die een roker besteedt aan roken, roept dit ook onvrede op bij niet-rokende collega's. Het is niet collegiaal om dagelijks een extra halfuur pauze te nemen alleen omdat men wil roken. Dit kan leiden tot ongelijkheid in de tijdsbesteding aan werk, waarbij niet-rokers het gevoel kunnen hebben dat ze een oneerlijk deel van de werklast dragen. Bovendien kunnen rookpauzes de productiviteit verminderen, vooral als ze frequent en langdurig zijn. Collega's die hun werk doen terwijl anderen rookpauzes nemen, kunnen zich benadeeld voelen. Tot slot kunnen rookpauzes ook de samenwerking en communicatie tussen teamleden verstoren, waardoor het lastig wordt om efficiënt als team te werken.
Mag een werkgever verbieden om te roken?
Hoewel een werkgever niet het recht heeft om roken an sich te verbieden, mag een algeheel rookverbod binnen het bedrijf wel ingevoerd worden. Dit staat vastgelegd in de Tabaks- en rookwarenwet die stelt dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. De werkgever draagt de verantwoordelijkheid hiervoor en kan daarom een algeheel rookverbod binnen het bedrijf instellen, inclusief het buitenterrein. Daarnaast mag de werkgever – mits de cao het toelaat – verbieden om rookpauzes te nemen buiten de toegestane pauzetijd of de genomen rookpauzes van de werkuren aftrekken. In dit geval dien je de tijd voor je rookpauzes te compenseren, dat kan door eerder te komen of later te vertrekken. Werkgevers nemen rookpauzes dan wel te goeder trouw, maar het is de vraag of werknemers zich daadwerkelijk aan de opgegeven tijd houden.
Welke maatregelen kan een bedrijf verder nemen?
Een werkgever heeft tevens de mogelijkheid om niet-rokers te compenseren voor het feit dat zij geen rookpauzes nemen. Deze compensatie kan bijvoorbeeld bestaan uit het toekennen van zes extra vakantiedagen aan niet-rokers. Er is echter kritiek op deze aanpak, aangezien bedrijven dan constant moeten controleren of werknemers niet 'stiekem' roken. Als alternatief kan een werkgever ook cursussen 'stoppen-met-roken' aanbieden of individuele beloningen toekennen als stimulans voor een rookvrije levensstijl.
Werken via No Brothers
No Brothers biedt voor allerlei verschillende leeftijdscategorieën een breed scala aan vacatures. Door middel van onze diverse labels zijn wij gespecialiseerd in meerdere sectoren. Benieuwd naar het aanbod aan vacatures? Laat dan via onderstaand contactformulier vandaag nog je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.