Grootste koninklijke bedrijven van Nederland | Lees hier alles over de huidige topbedrijven

Top 10 koninklijke bedrijven

Publicatiedatum 7 december 2023
Wijzigingsdatum 16 januari 2024

In Nederland dragen verschillende grote bedrijven het predicaat Koninklijk. Dit predicaat wordt door de koning toegekend aan bedrijven, verenigingen, en instellingen die minstens 100 jaar bestaan en zeer invloedrijk zijn in hun vakgebied. Daarnaast moeten ondernemingen o.a. minstens 100 werknemers in dienst hebben, financieel smetteloos zijn, een voorbeeldige reputatie hebben en zich als Nederlands bedrijf manifesteren. Hieronder een overzicht van de 10 grootste Nederlandse Koninklijke bedrijven. Ben je op zoek naar een (nieuw) bedrijf en ben jij benieuwd of wij een vacature hebben die bij jou past? Bekijk hier al onze vacatures.

10. Koninklijke A-ware Food Group

A-ware Food Group - Koninklijk sinds 2015

Koninklijke A-ware Food Group, een prominent Nederlands bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie, staat bekend om zijn expertise in zuivelproducten. Het bedrijf is in 2010 ontstaan uit de fusie tussen de familiebedrijven Bouter Kaas en Anker Kaas. De historie van Anker Kaas gaat terug tot 1962 en die van Bouter Kaas zelfs tot 1898, toen Peter Bouter zijn eigen graan- en kaashandel begon. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een grote speler op de markt van kaas, melk en andere zuivelgerelateerde producten.

9. Koninklijke Ten Cate

Ten Cate - Koninklijk sinds 1957

Ten Cate is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde materialen, waaronder beschermende weefsels, composieten en kunstgras. Het bedrijf, actief sinds de 17e eeuw, speelt een belangrijke rol in verschillende industrieën, zoals defensie, lucht- en ruimtevaart, sport en industrie, door het leveren van hoogwaardige materialen die voldoen aan strikte specialistische behoeften en eisen.

8. Koninklijke BAM Groep

BAM Groep - Koninklijk sinds 1959

Opgericht in 1869 is BAM Groep een van de grootste bouwondernemingen in Europa. Het bedrijf is betrokken bij zowel residentiële als commerciële bouwprojecten, infrastructuurwerken en vastgoedontwikkeling. BAM staat bekend om zijn innovatieve benadering van duurzaam bouwen en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van stedelijke gebieden.

7. Koninklijke FrieslandCampina

FrieslandCampina - Koninklijk sinds 2004

FrieslandCampina is een prominente speler in de internationale zuivelindustrie, met een historie die teruggaat tot 1879. Als coöperatieve onderneming, beheerd door melkveehouders, produceert het bedrijf een breed scala aan zuivelproducten, waaronder melk, kaas, boter en kindervoeding. FrieslandCampina is ook actief in de ontwikkeling en verkoop van gespecialiseerde ingrediënten voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

6. Koninklijke Boskalis Westminster

Boskalis Westminster - Koninklijk sinds 1978

Boskalis is een toonaangevende wereldwijde dienstverlener op het gebied van baggeren, offshore energie en maritieme infrastructuur. Het bedrijf, opgericht in 1910, houdt zich bezig met de aanleg en onderhoud van havens, kusten en rivieroevers. Mede dankzij de bijdrage aan de Deltawerken nam Boskalis vroegtijdig de titel "Koninklijk" in ontvangst.

5. Koninklijke Vopak

Vopak - Koninklijk sinds 1891

Vopak is 's werelds grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf voor de olie- en chemische industrie. Het bedrijf heeft een langrijkende geschiedenis die teruggaat tot 1616 en biedt opslag- en overslagdiensten voor bulkvloeistoffen, zoals chemicaliën, olieproducten, gassen en biobrandstoffen.

4. Koninklijke KPN

KPN - Koninklijk sinds 1989

KPN, opgericht in 1852, is het grootste telecommunicatiebedrijf van Nederland. Het biedt een breed scala aan diensten, waaronder mobiele en vaste telefonie, internet en televisie. KPN staat bekend om zijn innovatie in telecommunicatie en ICT-diensten.

3. Koninklijke DSM

DSM - Koninklijk sinds 2002

DSM, oorspronkelijk opgericht als Nederlandse Staatsmijnen in 1902, is een wereldleider in gezondheid, voeding en duurzame materialen. Het bedrijf richt zich op het creëren van oplossingen die de kwaliteit van leven verbeteren, met producten variërend van voedingssupplementen tot hoogwaardige materialen.

2. Koninklijke Ahold Delhaize

Ahold Delhaize - Koninklijk sinds 1987

Ahold Delhaize, ontstaan uit een fusie tussen Ahold (Koninklijke Ahold N.V.) en Delhaize in 2016, is een groot internationaal retailconcern. Het bedrijf exploiteert supermarktketens, convenience stores en e-commerce platforms, bekend om hun sterke merken zoals Albert Heijn, Delhaize en Bol.com. 

1. Koninklijke Philips

Philips - Koninklijk sinds 1916

Philips, opgericht in 1891, is een wereldleider op het gebied van gezondheidstechnologie en consumentenelektronica. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve oplossingen in medische beeldvorming, patiëntbewaking, diagnostische apparatuur en consumentenproducten zoals verlichting en persoonlijke verzorgingsproducten. Vanwege Philips' verdiensten werd er een uitzondering gemaakt en kreeg het bedrijf vroegtijdig de titel "Koninklijk".