Grootste bedrijven van Nederland

Top 10 grootste werkgevers van Nederland

Publicatiedatum 26 mei 2023
Wijzigingsdatum 16 januari 2024

Nederland telt talloze bedrijven in een groot scala van verschillende sectoren. Van klein tot groot, allemaal hebben ze een belangrijke impact op de economie. Hierbij hebben de grootste bedrijven de meeste invloed, maar wie zijn deze bedrijven eigenlijk? No Brothers geeft je in dit artikel een inkijkje in de meest toonaangevende bedrijven van Nederland. We rangschikken de bedrijven op basis van FTE (Full-time equivalent). Dit is de totale hoeveelheid fulltime medewerkers dat in dienst is bij een bedrijf. Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan en wil je een kijkje nemen of wij een vacature hebben die bij jou past? Bekijk dan al onze vacatures.

10. Facilicom

Facilicom – 12.000 FTE

Facilicom is een facilitair dienstverleningsbedrijf met meer dan 100 jaar ervaring. Facilicom heeft zich gevestigd als een betrouwbare partner voor een breed scala aan facilitaire oplossingen. Het bedrijf hecht ook veel waarde aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat blijkt uit hun inzet voor inclusiviteit, het verbeteren van efficiënt energieverbruik en het verminderen van uitstoot.

9. ING

ING – 15.000 FTE

De bank ING is al jarenlang een van de grootste banken van het land. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1762, heeft ING zich ontwikkeld tot een wereldwijd bekende en gerespecteerde financiële instelling. Als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie biedt ING een breed scala aan diensten aan particuliere en zakelijke klanten, waaronder bankieren, leningen, investeringen, vermogensbeheer en verzekeringen. Met betrekking tot werkgelegenheid speelt ING een belangrijke rol in Nederland, met een flink personeelsbestand.

8. Jumbo

Jumbo – 15.800 FTE

De eerste van twee supermarktketens in de lijst is Jumbo. Met een marktaandeel van 21% is Jumbo de op een na grootste supermarktketen van Nederland. Door het hele land verspreid zijn er meer dan 680 filialen van de keten te vinden. Naast de reguliere supermarkten heeft Jumbo ook verschillende concepten, waaronder Jumbo Foodmarkt, Jumbo City en Jumbo Pick Up Points, hiermee proberen ze aan de verschillende behoeftes van hun klanten te voldoen.

7. NS

NS – 17.000 FTE

De NS, oftewel de Nederlandse Spoorwegen, is de bekendste spoorwegmaatschappij van Nederland. Of het nu gaat om dagelijkse pendelritten, weekenduitstapjes of vakantieavonturen, de NS is een vertrouwd gezicht in de Nederlandse reiswereld. Het brede scala aan treintypen, waaronder intercity's, sprinters en internationale treinen, stelt de NS in staat om te voldoen aan de diverse behoeften van de reizigers.

6. ASML

ASML – 17.200 FTE

ASML staat bekend als het enige bedrijf ter wereld wat de machines kan produceren die essentieel zijn in de productie van microchips voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf heeft zich gevestigd als een wereldwijde pionier en marktleider in dit vakgebied. De systemen die ASML levert stellen chipfabrikanten in staat om steeds kleinere en complexere chips te maken, wat resulteert in snellere en krachtigere elektronische apparaten. De snelle groei van ASML resulteert in een enorme stijging in personeel, iets wat zelfs de nummer 1 van deze lijst niet bij kan houden.

5. ABN AMRO

ABN AMRO – 20.000

De tweede bank op deze lijst is ABN AMRO. ABN is een Nederlandse bank die een belangrijke rol speelt in de financiële wereld, zowel hier in Nederland als internationaal. Of je nu een individuele klant bent of een bedrijf hebt, ze hebben allerlei oplossingen voor je. Ze zijn ook flink bezig met digitalisering en willen ervoor zorgen dat bankieren makkelijk en modern is voor hun klanten. Met hun sterke naam en wereldwijde aanwezigheid blijft ABN AMRO een belangrijke speler in de Nederlandse bankwereld.

4. PostNL

PostNL – 21.000 FTE

Hét postbedrijf van Nederland, PostNL valt net buiten de top 3. PostNL is verantwoordelijk voor het efficiënt verwerken en bezorgen van brieven, pakketten en andere poststukken, zowel binnen Nederland internationaal. In deze moderne tijd, waarin online winkelen steeds populairder wordt, heeft PostNL zich ook aangepast aan de groeiende vraag naar pakketbezorging. Ze bieden betrouwbare en handige diensten aan consumenten en bedrijven, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de logistiek.

3. Rabobank

Rabobank – 26.000 FTE

De laatste bank in deze lijst is de Rabobank. Sinds 1895 is de bank uitgegroeid tot een van de grootste banken van Nederland. In 2019 had Rabobank nog 89 vestigingen. Dit getal krimpt ieder jaar (net als bij alle andere banken), omdat de digitalisering ervoor zorgt dat naar een fysieke locatie gaan aanzienlijk minder nodig is. Met 26.000 fte in Nederland trapt Rabobank de top 3 af.

2. KLM

KLM – 26.500 FTE

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Ze opereren al sinds 1919. Schiphol is de thuishaven van KLM en hun hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen. Samen met Air France zijn ze in 2004 gefuseerd tot de holding Air France-KLM. Met meer dan 34 miljoen passagiers en 620.000 ton goederen per jaar die vervoerd worden, is het grote aantal medewerkers bij KLM zeker te verklaren.

1. Ahold Delhaize

Ahold Delhaize – 33.000 FTE

Met een ruime meerderheid staat het moederbedrijf van Albert Heijn op nummer 1. Onder andere Gall & Gall, Etos en Bol.com vallen ook onder Ahold, waardoor niet alleen de medewerkers van Albert Heijn meegenomen worden in het totale aantal. Wel is het zo dat de meeste werknemers van het bedrijf werken bij Albert Heijn. Met meer dan 1200 vestigingen door Nederland en België is het verreweg de grootste supermarktketen van het land.