Wat moet je niet doen tijdens een sollicitatiegesprek? | Wij geven je alle informatie die je nodig hebt om een slecht sollicitatiegesprek te voorkomen

Niet doen bij een sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 9 december 2022
Wijzigingsdatum 16 januari 2024

Sollicitatiegesprekken zijn eigenlijk altijd wel spannend. Je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten, maar soms is dat door de zenuwen niet altijd even makkelijk. In dit artikel benoemen wij de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek, zodat jij deze in ieder geval niet hoeft te maken!

Niet inlezen in de functie en de organisatie

Vergeet je nooit in te lezen over de functie en het bedrijf. Jij hebt er ten slotte op gesolliciteerd dus weet wat er van je verwacht wordt! Er komen tijdens het sollicitatiegesprek namelijk sowieso vragen over de werkzaamheden of competenties die bij de functie horen. Lees je dus zeker in over wat het bedrijf doet, waar het bedrijf voor staat en welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Dit kan je bijvoorbeeld op de website van de organisatie vinden.

Niet weten met wie je een gesprek hebt

Vaak krijg je per mail een bevestiging van jouw sollicitatiegesprek. Zo niet, dan kun je hierom vragen. Hierin staat met wie je jouw sollicitatiegesprek hebt, noteer dit vooral! Niets is zo vervelend als wanneer je bij de locatie komt en je eigenlijk geen idee hebt naar wie je moet vragen of wie je tijdens het gesprek voor je hebt.

Te laat komen of op de verkeerde dag

Niet heel verrassend, maar het is niet handig om te laat te komen op je sollicitatiegesprek! En op een verkeerde dag voor het gesprek verschijnen zal al helemaal niet bijdragen aan het beeld dat jij wil afgeven bij je potentiële werkgever. Net zoals bij tip 2 is het handig om een bevestiging van het gesprek per mail te vragen. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over de plaats, datum en tijd. Over het algemeen is 5 tot 10 minuten voor de afspraak aanwezig zijn voldoende. Is het een groot gebouw waar je moet zijn en je weet niet precies waar de ingang is, waar je moet parkeren of hoe je moet lopen? Probeer dan nog iets eerder te vertrekken, zodat je wat speling qua tijd hebt.

Negativiteit

Het kan natuurlijk zijn dat je het bij je huidige werk niet echt naar je zin hebt en daarom een nieuwe baan zoekt. Maar het is niet netjes om je negatief uit te laten over je werkgever of jouw huidige collega’s. Daarnaast komt het niet echt professioneel over. Je kunt je daarom beter uitlaten over wat je bijvoorbeeld nu mist bij je werk en graag in je nieuwe functie wel zou willen zien (en houd dit positief). Bijvoorbeeld: vind je het vervelend dat er op je huidige werk veel over elkaar geroddeld wordt? Geef dan in je sollicitatiegesprek aan dat je openheid en directheid naar collega’s toe belangrijk vindt.

Clichés vertellen

“Mijn grootste valkuil is dat ik perfectionistisch ben, ik ben een spin in het web, ik denk out-of-the-box, ik ben hands-on en een echte teamplayer”. Het zijn kenmerken waar je als werknemer- en gever veel mee kan, maar het zijn ontzettende clichés! Probeer vooral dicht bij jezelf te blijven of bedenk iets origineels, dit blijft veel meer hangen bij je gesprekspartner.

Vragen niet beantwoorden

Er zullen altijd vragen bijzitten waar je niet direct een antwoord op weet. Daarom is het goed om wat vragen van tevoren voor te bereiden. Begrijp je de gestelde vraag niet helemaal of wil je er nog even over nadenken? Vraag dan of ze de vraag kunnen herhalen of dat ze hem kunnen verduidelijken, dan heb je nog even tijd om er over na te denken en een goed antwoord te formuleren.

Een ongeïnteresseerde houding

Zorg voor een actieve en open houding. Ga dus niet onderuitgezakt in je stoel zitten en kruis je armen niet over elkaar: dit komt vaak ongeïnteresseerd over en het duidt op een gesloten houding. Probeer dus vooral rechtop in je stoel te zitten, met je handen op schoot, op tafel of langs je lichaam.

Liegen

Liegen over je werkervaring of over diploma’s die je helemaal niet gehaald hebt. Doe dit vooral niet! Misschien wil je de functie ontzettend graag of worden er eisen gesteld waar jij niet aan voldoet. Maar als je liegt over je ervaring of vaardigheden, komt het uiteindelijk uit. Uiteindelijk zal je misschien werkzaamheden of opdrachten moeten uitvoeren die je dus niet kan, dan val je door de mand en zal er weinig vertrouwen in jou overblijven.

Neem contact met ons op

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan en heb je bij No Brothers één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier